Sprint retrospective toplantısı, scrum takımlarının kişi, süreç ve kullandıkları uygulamaları değerlendirerek daha iyi olmalarını sağlayacak aksiyonları belirledikleri toplantıdır.
Bu toplantı da uygulanabilecek bir çok pratik mevcuttur. Bunlardan birisi de Neyi iyi yaptık/Neyi daha iyi yapabiliriz.
Bu pratiğin en önemli özelliği oldukça basit olması. Özellikle yeni kurulan takımlara öneriyorum. Takımların ilk deneyimleri olduklarından mümkün olduğunca basit, düşünülecek başlıkların az olması önemli. Takım ilgili sprintte yaşadıklarını iyi ve iyileşecekler olarak iki başlıkta düşünmesi daha kolay olacaktır.
Neyi iyi yaptık/Neyi daha iyi yapabiliriz pratiğini uygulamadan önce Scrum takımlarında olmazsa olmaz post-it’lerimizi ve keçeli kalemlerimizi hazır hale getirmeliyiz. Şimdiye kadar tecrübe ettiğim 5-7 kişilik takımlar da yaklaşık 1 saatlik bir zaman alıyor.
Neyi iyi yaptık/Neyi daha iyi yapabiliriz pratiğinde adından da anlaşıldığı üzere 2 farklı başlık altında o sprint için yaptığımız değerlendirmeleri yazıyoruz.
Toplantıyı koordine eden beyaz tahtaya, cam veya duvar zemine ilgili başlıkları yazar. 5-10 dk vererek de her bir takım üyesi ayrı ayrı başlıklara uygun olarak sprint içi değerlendirmelerini yapmalarını sağlar.
Başlıkların anlamları açık, ama anlamlarını belirtirsek;
- Neyi iyi yaptık: Sprint boyunca iyi yapılan ve uygulamaya devam edilmesi gereken konular
- Neyi daha iyi yapabiliriz: Gelişim göstermemiz gereken eksik veya yanlış yaptığımız konular
Takım üyeleri yazdığı maddeler gruplandırılarak her bir madde okunur, takımca yorumlanır ve takım üyeleri tarafından uygun görülenler aksiyona dönüştürülür. Aksiyonlar da kayıt altına alınır. Bu kısmı da takım içerisinden biri koordine edebilir. Aksiyon alınacak olan kısım olan “Neyi daha iyi yapabiliriz” başlığından konuşmaya başlamamız zaman kısıtından dolayı daha iyi olabilir. Yoksa iyi konularla zamanı harcayıp aksiyon almamız gereken maddelere zaman kalmıyor.
Belirlenen aksiyonlar ise product backlog’u besleyeceği gibi bir sonraki retrospective toplantısında durumları mutlaka değerlendirilmelidir.