Bir çok farklı sektörde Agile yaklaşımların kullanımı mevcut. Bilgi teknolojileri,satış, pazarlama, insan kaynakları, banka şubesi derken kişisel hayatımızda Agile yaklaşımı nasıl kullanabiliriz. Hatta internette kişisel agile diye arattığınız da çeşitli blog yazılarına ve kitaplara da ulabilirsiniz. Çeşitli platformlarda, etkinlikler de çocuğunun ev ödevini, kilo verme çalışmalarını Agile yaklaşımlarla takip eden örnekleri dinledim. Bu yazımda ise kendi deneyimlerimden bahsedeceğim.
İlk deneyimi KPSS’ye hazırlanan eşimle yaşadık. Eşimin özellikle matematikte netlerini artırmak amacıyla başladığımız serüvenimize board hazırlayarak başladık. Matematik konuları ihtiyacımıza göre önceliklendirdik, detaylı backlog maddelerimizi belirledik. Board’daki iş akışı ile görselleştirdiğimiz çalışmalarımız bile ilk etapta eksikliklerimizi görmemizi bir anlamda da konuları daha iyi anlayarak ilerlememiz için yapmamız gerekenleri disipline etmemizi sağladı. Haftalık iterasyonlarda ilerliyorduk, Pazar akşamları geçmiş haftamızı değerlendirerek iyileştirme noktalarımızı belirledik. Aynı zamanda da önümüzdeki haftada çalışacağımız konuları belirliyorduk. Her sabah ise o gün içinde ise günlük planımızı gerçekleştiriyorduk.
Matematik netlerindeki artışı daha iki haftalık deneme de gözlemledik. Düzenli olarak çalışmalarımızı bu şekilde yürüttük. Başladığımız nokta ile sınavda yapılan net arasında çok ciddi bir fark vardı.
İkinci deneyimi ise kendi hayatımı bu yaklaşımla düzenledim, birkaç yıldır da bu şekilde uygulamaya devam ediyorum. Haftalık iterasyonlarla ilerliyorum. Pazar akşamları haftalık backlogumu ve geçmiş haftanın değerlendirmesini yaparak iyileşme noktalarımı belirliyorum. Tüm bunların hepsi maximum 1 saatlik bir zamanımı alıyor. Günlük olarak da her sabah maximum 10dklık bir zamanda da günün planını, önceliklerini planlayabililiyorum. Bu şekilde düzenli gidiyor olmam, özeleştiri yapıp iyileştirme noktalarımı belirlemem erteleme oranımı azalttığı gibi günlük işlerimin tamamlama oranımı oldukça artırdı.
Bu aşamada öne çıkan pratik ilgilendiğimiz işleri küçük parçalara bölmek oldu. Dünya çapında örnek birçok isim de hedeflerimize ulaşabilmek için adım adım ilerlenmesi ile ilgili tavsiyeleri bulunmaktadır. Kendi adıma da belirlediğim yıllık hedeflerimiz aylık, haftalık küçük parçalara böldüm. Küçük parçalar haline getirince ulaşması da daha kolay oluyor, başarma hissi arttıkça gerisi de geliyor. Bu şekilde düzenlemenin hedeflere ulaşma inancımın da arttırdığını düşünüyorum.
Son olarak da üretkenlik uygulamalarına meraklı birisiyim, oldukça da uygulama denedim. Son olarak da bu serüvenimde TickTick uygulamasını kullanmaya karar verdim. Daha önce Trello, Zenkit Base, Wunderlist, Evernote, Airtable gibi farklı uygulamayı planlama için kullandım. TickTick uygulamasının önce çıkan özelliği birçok ortamda uygulamasının olması, alışkanlık takibi, notifikasyonları, liste ve board görünümünün olmasıı gibi özellikler sayabilirim.
Sizin de pratikleriniz mevcut ise paylaşırsanız seviniriz.