Yeni alışkanlık kazanmak veya mevcuttaki bir alışkanlığı değiştirmek zor bir iştir. Düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
Video’da bir bisikletin gidonunda bir değişiklik yapılıyor ve sağa çevirdiğinde sağa dönecek bisiklet sola dönmeye, sola çevirdiğinde de sağa dönmeye başlıyor. İlk olarak baktığımızda küçük bir değişiklik düşünüldüğünden birçok kişi bisikleti sürebileceğini düşünüyor. Yalnız küçük bir değişikliğin bile etkisi beklenenden çok daha fazla olduğunu gözlemliyoruz. Deneyi yapan kişinin ise tam 8 ay boyunca günlük 5 dklık denemeler sonrası sürmeye başladığını onda da ufak bir sesin dahi olumsuz etkisi oluyor. 6 yaşındaki oğlunun ise sadece 2 haftada bu değişikliğe alışabiliyor.
Agile dönüşümü de buna benzetiyorum. Agile yaklaşımın benimsenmesi zaman alacaktır, düzenli olarak pratiklerin ve tekniklerin uygulanması bir alışkanlık haline gelmesi gerekmektedir. Alışkanlık haline geldiği zaman prensipler hayatımınız bir parçası olacak ve kültür haline gelecektir.
Düzende bir değişiklik olması durumunda ise eskiye dönüşte daha hızlı olmaktadır. Bu sebepten yaşanabilecek zorluklarda dahi eskiye dönüş olmamalıdır.
Daha önce eski çalışma şekliyle çalışmayan çalışanlar ise yani yeni mezun olanlar agile yaklaşıma daha hızlı uyum sağlayabilirler.
Diğer bir noktanın da önyargılardan arınılmasıdır. Önyargı olduğunda düzenli çalışmalarda aksamalara sebep olacaktır. Agile yaklaşımın eskisi ile karşılaştırılması bazı noktalarda önyargı oluşmasını sağlayacaktır.
Dönüşüm süreçleri zordur, yalnız alışkanlık haline geldiğinde benimsenecektir, içselleştirilecektir ve kültür haline gelecektir.