Agile takım olsun veya geleneksel organizasyondaki ekip olsun performans notunun verilmesi her zaman zor bir konu olmuştur. Adaletli olunması için oldukça çaba sarfedilir, hatta bunun için bazı metriklerle desteklenir yalnız işin sonunda mutlaka memnun olmayanlar olacaktır. Herkesi memnun eden bir performans sistemi varsa da henüz görmedim de duymadım da.
Bu yazımda Agile takımlarda performans yönetimi hakkındaki tecrübelerimle ilgili bilgi vereceğim.
Agile takımlarda güçlü bir takım ruhu olmasını gerektiğini belirtiyoruz. Aynı zamanda takımlar şeffaf, cesaret, saygı gibi değerlere de sahip olması gerekiyor. Bu durumda performans notunun bir kısmı takımın kendi iç değerlendirmesi olması gerektiğini düşünüyorum. İç değerlendirmeyi de belli bir standart içinde olması için hem sorular hazırlanabilir hem de değerlendirme ile ilgili yaklaşım hakkında bilgi verilir. Yoksa herkes kendisine göre bir standart belirlemeye çalışır ya da ilişkilerine göre subjektif bir değerlendirme olabilir. Özellikle takım içi değerlendirme de çok yüksek değerlendirmeler oluşabiliyor. Agile takımlar da şeffaflık ve cesaret değerinden bahsediyoruz, takımlar verdikleri değerlendirmenin sebeplerini şeffaf bir şekilde ifade etmelidir. Gereksiz yere yüksek yüksek verilen puanlar takımın değerlendirme yapabilecek olgunlukta olmadığının bir göstergesi oluyor.
Agile kavramı ile ilgi diğer bir husus ise müşterilerden gelen geribildirimlere göre pazara hızlı ve sürekli özellik sunabilmektir. Yapılan işin kaliteli olması gerektiğini bu madde altında düşünebiliriz. Geliştirilen ürün veya hizmet ön plana çıkıyor. Bu durumda geliştirilen ürün veya hizmetinde değerlendirilmesi gerekir. Bunu en iyi talep sahipleri olan paydaşlar yapabilir. Paydaşların yapacağı bu değerlendirmenin de belli bir standartta olması için sorular hazırlanabilir ve değerlendirme yaklaşımı ile ilgili bilgi verilebilir ki adaletli bir yaklaşım gösterilebilsin.
Agile dönüşüm yolculuğunun başında olan bir kurum için Agile Koç’un da Agile açısından değerlendirmesi olabilir. Böylece dönüşümün başından itibaren agile prensiplere dikkat edilebilir, sahiplenilmesi, yeni alışkanlıklar kazanılması hızlı sağlanabilir. Agile bir sopa haline getiriliyor gibi endişeye kapılabilirsiniz, yalnız deneyimlediğim de bir sopa olmak yerine takımları teşvik eden bir unsur olarak gözlemledim. Yalnız Agile Koçlarında yaklaşımlarında farklılıklar olabilir, bunun da standart bir yaklaşım haline getirilebilir.
Takımın fasilitatörü olan lider birçok konuda takımı gözlemle imkanı oluyor. Yaşanan imediment’lardaki proaktif davranışları, sorunların çözümü, takım olam konusunda insiyatif alanlar gibi konuları değerlendirebilir.
Son olarak tüm değerlendirmeler liderlerde toplanır, ağırlıklarına göre de nihai performans notu belirlenmiş olur.