Home Scrum & Kanban Scrum Master’ın gelişim evreleri

Scrum Master’ın gelişim evreleri

Muhammed Lap
0 comment 28 views

Scrum Guide’a baktığımızda Scrum Master rolü tüm yetkinliklere sahip, herşeyi biliyor havası estiriliyor. Sadece Scrum Master için de değil, tüm rollere aynı şekilde bakılıyor. Herşeyi bilir, tüm yetkinliklere hakim şeklinde. Ama gerçekte öyle mi?

Agile dönüşüm bir yolculuktur, sürekli kendini geliştirerek bu yolculukta ilerlenir. Agile dönüşüme liderlik eden bir rol olan Scrum Master da sürekli kendini geliştirerek yeni yetkinlikler bilgiler elde eder.

Aşağıda Scrum Master’ın sürekli öğrenerek gelişerek ilerlediği yolculuğun aşamalarını bulabilirsiniz.

The Clerk – Yazıcı:
Scrum Master’ın giriş seviyesi olduğundan daha önce Scrum Master tecrübesi olmayabilir. Temel anlamda Scrum bilgisi vardır. Giriş seviyesi olduğundan bilgisini artırmak için sürekli araştırmalı, geliştirmelidir. Tecrübeli Scrum Master’larla bilgi alışverişinde bulunabilir. Öğrendiklerini de her fırsatta hayata geçirmenin ve uygulamanın yollarını aramalıdır.
Bu seviyede temel bilgiye sahip olduğu için ritüellerin düzenli uygulanması, taskboard’un güncel tutulması gibi  temel sorumluluklarını yerine getirir.

The Puppet Master:
Bu seviyede birinci seviyeye göre daha fazla deneyimlenmiş durumdadır. Araştırma ve öğrenme süreci devam etmektedir, ek olarak öğrendiklerini de ekiple paylaşır duruma gelmektedir.
Agile prensipleri sadece bilmek değil nasıl ulaşılacağı konusunda kafa yormaya başlamıştır. Odak noktası hala kendi takımındadır.
Scrum ritüellerinin sadece uygulanması değil, kuralına uygun bir şekilde uygulanmasını sağlamaya başlamıştır. Takımı gözlemleyerek gelişmesi gereken konularda farkındalık sağlamak, retrospective etkinliklerinin gündemi haline getirmektedir.

The Organizer:
Agile ve Scrum değerlerinin takım tarafından uygulandığı ve yaşatıldığı bir ortamı sağlamıştır. Ekibin Agile bilgisini artırmaya çalışmaktadır. Ekibinde sorunları çözmesi konusunda tevşik etmektedir. Scrum Master etkinliklerinden maksimum değeri almaya odaklanmıştır.

Coach:
Ekip artık Scrum Master’dan bağımsız Scrum’dan koşabilir duruma gelmiştir. Elde ettiği bilgileri sadece kendisi için değil, takımındakiler içinde kullanmaya başlar, koçluk yetkinlikleri de geliştirmiş, sezgilerini de dinlemeye başlamıştır. Bu seviyede Scrum Master’ın verdiği destek sadece takımla kalmaz, organizasyon da destek vermeye başlar.

Advisor:
Bu seviye bilgisini oldukça geliştirmiştir, Scrum takımları oluşturarak etkinleştirmelerini yapmaktadır. Yönetime impediment’ların çözümünde destek olduğu gibi sadece takım bazlı değil birim bazlı impediment’larla da ilgilenir.
Bu seviyede Scrum Master’ın odağı takımdan organizasyona dönmeye başlamıştır. Yeni Scrum Master’lara mentörlük yapmaktadır. Ayrıca çoklu takımların da Scrum Master’lığını yapabilmektedir.

Expert:
Gelişim sürecinin son seviyesindedir, yalnız öğrenme, gelişim her daim devam edecektir. Bu seviyede odak noktası organizasyona dönmüştür. Organizasyonun Agile dönüşüm yolculuğunda yaşanan engeller ve iyileştirmeler üzerine çalışır. Organizasyonun çevikliğini artıracak standartların belirlenmesini sağlar, İK ve yöneticilerle beraber çalışarak önerilerde bulunabilir.

Bu eğrinin sonuna gelinse dahi öğrenme ve gelişmenin sonu yoktur. Scrum Master’lar takımlarda deneyimleyerek, araştırarak, tecrübe paylaşım seanslarına katılarak bilgisini ve tecrübesini artırmalıdır.

Leave a Comment

KAIZENHUB.COM.TR

AGILEPORTAL.NET

KAIZENKIDS.COM.TR

© Copyright 2023 AgilePortal.net | Powered By Kaizen Hub | Designed by MLAP