Agile Koç’un sorumluluklarını daha önceki yazımızda belirtmiştik. Şimdi de Agile Koç’da olması gereken özellikler ne olmalı ki bireylere, takıma ve organizasyondaki dönüşüm yolculuğunun sağlıklı ilerlemesi sağlayabilsin.
İlk maddemiz bence en önemlisi. Agile prensipleri içselleştirmiş birisi olmalı. Bir insan inanmadığı, içselleştiremediği bir konuyu ne kadar samimiyetle anlatabilir, anlattığını ne kadar karşı tarafa geçirebilir. Bu sebepten diğer tüm özelliklerin önünde gelen bir özellik olduğunu düşünüyorum.
İletişim ve İkna. Agile Koç dönüşümün her aşamasında insanlarla iletişim halindedir. İnsanlara presipleri anlatıyor, çerçevenin veya metotun gerekliliklerini anlatıyor. Anlattıklarına da ikna etmesi gerekiyor ki uygulanabilsin. İletişim ve ikna yetkinlikleri düşük bir Agile Koç bu aşamada çok da başarılı olamayacağından Agile dönüşümüm yolculuğunun daha başında bireylere, takıma ve organizasyona uzun yol bir aldıramaz.
Liderlik. Büyük bir dönüşümü insanları zorlamadan yönetebilmek, liderlik özelliklerinin olmasını gerektirir. Anlattığı prensipleri yaşatarak örnek olmak, etkin bir yol gösterici olmak, yaşanan sorunlarda engelleri kaldırabilmek liderliğin özelliklerindendir.
Fasilitasyon. Bence her liderde olması gereken bir özellik. Bir ekibe, işe lidelirlik yapabilmek için tüm fikirleri dinleyebilmesi, doğru soru sorabilmesi, aktif dinleyebilmesi etkin geribildirim verebilmesi/alabilmesi önemli bir yetkinlikler. Tecrübesiyle yeri gelidğinde danışmanlık yapması, mentörlük yapabilmesi ve etkin bir koçluk becerisi ile yol gösterici olmalıdır.
Güven ve Samimiyet. Agile Koç’lar kurumdaki her hiyerarşiden insanlarla devamlı iletişim halindedir. Her gün sorular soruyor, cevaplar alıyor, sorunlar dinliyor. Doğru bir şekilde yönlendirebilmek için belki bazı takım içi özel konular konuşuluyor. Anlatılan ne ise sorunu çözmek için bir veri olarak alması farklı ortamlarda paylaşmaması çok önemlidir. Güven ve samimi bir ortamı oluşturamayan Agile Koç ne takımdan yeterli bilgiyi alabilir ne de sorularına sağlıklı cevap alabilir.
Çok dinlemek. İnsanlarla konuşurken mümkün olduğunda güçlü sorularla onları konuşturarak aktif bir dinleme gerçekleştirmesi gerekir. Etkin dinleyebilirse güçlü sorulara sorabilirse etkin bir yönlendirme gerçekleştirebilir. Çok konuşursa da sadece aklındaki söylemiş olur, muhatabının sorununu çözemeyebilir.
Ego sahibi olmamalı. Arka planda kalmayı kabul edebilir olmalı. Herşey yolunda giderken şimdiye kadar gördüğüm hiç kimse Agile Koç nerde diye sormuyor. Bir iş başarı ile tamamlandığında işi yapanlar tebrik edilirken yol gösterici var mı diye sorulmuyor.
Araştırmayı, öğrenmeyi seven. Agile dünyasıda kendisini felsefesinde olduğu gibi değişikliklere hızlıca adapte ederek ilerliyor. Yeni pratikler, teknikler, deneyimler, değişiklikler oluyor. Bunların takip edilmesi, detaylandırılması sürekli olarak yaşanan bir şey olacak. Agile Koç’unda buna uyum sağlaması önemli.
Özelliklere baktığımızda Agile Koç sadece Agile, Lean, Dönüşüm bilgisi ile değil soft skill anlamında da oldukça geliştirmiş olmalıdır, sürekli geliştirmeye devam etmelidir.