Agile koç diğer bir deyişle “Çevik Koç” son zamanlarda oldukça popüler bir meslek haline geldi. Linkedin’de arattığımda sadece Türkiye’de ünvanı Agile Coach veya Agile Koç olan 505 insan var. Peki bu insanlar neler yapıyor, nelerden sorumludur sorusunun cevabına bakalım.
Agile kavramını hatırlarsak;
Güçlü bir takım ruhu içerisinde müşteriden gelen geribildirimlere göre hızlı adaptasyonu sağlayıp pazara hızlı ve sürekli ürün üretmeye odaklı bir yaklaşımdır, düşünce biçimidir. Agile organizasyonlar ise değeri yüksek olan işlere daha önce üretmeye, pazardaki değişikliklere daha hızlı cevap vermeye odaklanmıştır.
Tanıma da baktığınızda kurumun veya bireyin Agile’ı benimseyebilmesi kısa bir sürede olacak bir değişiklik değil. Birçok alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiği gibi yeni alışkanlıkları kazanması ve bu tüm değişiklikleri doğru bir şekilde yapması gerekiyor. Yeni düşünce yapısının da sürekli gelişmesi gerekiyor. Bu sebeple Agile için yolculuk ifade kullanılmaktadır.
İşte bu noktada Agile Koç rolü devreye giriyor. Kişinin, takımın veya organizasyonun Agile yaklaşımı benimseyerek değeri yüksek olan işleri üretmesine destek olan role Agile Koç diyebiliriz. Verdiği desteği de Agile prensipler çerçevesinde yapması da önemlidir.
Agile Koç’un sorumlulukları organizasyonu, takımı ve kişileri kapsamaktadır. Sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Agile prensiplerin içselleştirilmesini sağlamak.
- Agile prensiplerin içselleştirilmesini kolaylaştıracak bir çerçeve veya metot’un doğru anlaşılmasını ve uygulanmasını sağlamak
- Dönüşüm sırasında ihtiyaca göre koçluk, danışmanlık, mentörlük veya fasilitatörlük yapmak.
- Agile prensipler çerçevesinde ihtiyaç duyulan pratikleri veya teknikleri geliştirmek.
- Organizasyondaki herkesin eğitimleri almasını sağlamak.
- Dönüşümün içselleştirilmesi için sadece takım veya herhangi bir çerçeve/metot uygulama seviyesinde olmadan süreçlerin, uygulamaların da çevikleştirilmesini sağlamak.
- Dönüşümün etkilerini gösteren metriklerin doğru ölçülmesi, anlaşılması ve yorumlanmasını sağlamak.
- Kaizen kültürünü oluşturarak sürekli öğrenen, geliştiren bir yapıya ulaştırmak.
Bir sonraki yazı da ise Agile Koç’da olması gereken özellikleri konuşalım.