Agile takımlarını başarıya götüren ve temelinde olan maddelerden birisi de “Deneyimsel”liktir. Deneyimsel bir süreç oluşturabilmek içinde de Plan – Do – Check – Act döngüsünü uygulayabilmek çok önemli. İlk olarak bir plan yapılır, planımızı hayata geçirir, metrikleri takip ederek değerlendirmeler yapılır ve yeniden planlamalar yapılır. Yapılan planlamaların alınan kararların doğru ilerleyip ilerlemediğini görebilmek için veriler ön plana çıkmaktadır.
Scrum takımının kullanabileceği verilerden birisi de metriklerdir.
Metriklerin başında ise Story Point‘tir. Story Point takımdan takıma değişen herhangi bir birimi olmayan bir metriktir. Herhangi bir birimi olmadığından Story Point ifadesini çok farklı isimlerden de karşılaşabiliriz. Velocity, Jelibon, Bonibon gibi. Kurum istediği ismi koyabiliyor 🙂
Story Point için fibonacci serisi kullanılarak PBI’lara verilen tahminleme yöntemlerinden birisidir. Her PBI’ya fibonacci serisinden Story Point tahminleme yapılır, sprint sonunda ise tamamlanan PBI’a DONE kabul edilmektedir. Takımında burada kullanacağı metrik de DONE olan PBI’larıdır.
Story Point metriğini kullanarak elde edilen burndown chart’lar vardır.
Story Point burndown chart: Sprint bazlı olarak DONE miktarını gösteren burndown chart’tır. Bu chartttaki amaç takımın sprint boyunca kalan PBI’ların story point cinsinden gösterilmesi ve takımın sprint içi gidişatının yorumlanmasını sağlamaktadır. Takımın sprint içinde waterfall yaklaşımının, uzmanlık alanlarının paralel bir şekilde çalışmasının veya işlerin daha küçük parçalara bölünme ihtiyacının değerlendirildiği bir chart olmalıdır.
Efor burndown chart: Sprint bazlı olarak çizilen bir burndown chart’tır. Takımların PBI altındaki task’lar için saat cinsinden belirttikleri eforlar kullanılarak çizilmektedir. Task’lardaki toplam kalan saatleri çizerek takımın sprint başında belirlediği toplam task eforunun günlük olarak takibini sağlamaktadır. Böylece sprint başında planlanan zamana sprint boyunca uygun olup olmadığı gözlemlenebilir ve takımın ihtiyacı olan kararı alır. Örneğin; takımın toplam kalan task eforu baseline’ın üzerinde ilerliyorsa takım önceliği en az olan PBI’ların NOT DONE olacaklarını belirleyip önceliği yüksek olan işlere odaklanabilir veya baseline’ın altında ilerliyorsa da ek işler almaya karar verebilir.
Product burndown chart: Product burndown chart, takımın sorumluluk alanındaki ürünün kapsamında yapılacakların ne zaman tamamlanacağının öngörüsünün verildiği chart’tır. Takımın tamamlayacağı bir hedef var, hedefin ne kadar uzaklıkta olduğunu ve hedefe de ne kadar hızla yaklaştığının gösteren bir charttır. Böylece ürünün ne zaman tamamlanacağı öngörüsünü tüm paydaşlarla paylaşıyoruz, dinamik bir chart olduğundan da değişimleri hızlı bir şekilde gösterir. Böylece paydaşların alması gereken olası kararlar içinde veri sağlamış olursunuz.
Release burndown chart: Product burndown chart tüm ürünün kapsamı yerine sadece release edilecek kapsamın ele alınarak yapılan chart’tır. Product burndown charttaki açıklamaları da bu chart için release kapsamı için düşünebilirsiniz.