Agile dünyanın temelinde olan deneyimsellik ve sürekli iyileştirme için retrospective etkinlikler çok çok önemli. Ofisteyken retrospective etkinlikleri için olmazsa olmazımız post-it’ler, beyaz tahta gibi araçlarımız pandemi süreci ile birlikte yerini online uygulamalara bırakıyor. Bu uygulamalarla hem çeşitli pratikleri deneyimleyebilir hem de remote yönetilebilir.
Bu süreçte retrospective için incelediğim veya tecrübe ettiğim uygulamalarla ilgili düşüncelerimi paylaşacağım.
- easyretro: Board mantığı ile çalışan uygulamanın kullanımı oldukça basit. Public link oluşturulabilmesi de kimin ne yazdığının belli olmaması kullanımını cazip kılan diğer maddelerden birisi. Uygulamadaki default retrospective tekniklerinden birisi tercih edilebildiği gibi dilediğiniz başlıklarda da kolonlar oluşturabilirsiniz. Ayrıca uygulama ile sadece retrospective değil, çeşitli başlıklar altında feedback almak için de kullanılabilir. Retrospective etkinliklerinde en çok kullanılan öncelik belirleme tekniği için kartların “like” özelliği kullanılabilir. Hatta kaç tane “like” da bulunabileceğini belirlenebiliyor. Birden fazla benzer maddeler yazılmışsa o maddeleri de “birleştirme” özelliğinin olması benim 1 numaralı tercihim olmasını sağladı. Aynı zamanda kartlara yorum da eklenebiliyor. 3 boarda kadar ücretsiz olması ek bir ücret ödemeden kullanmanızı sağlıyor.
- Retrium: Kullanımı oldukça basit, verimli bir retrospective için adım adım yönlendiren harika bir uygulama. En kötü özelliği 30 gün deneme süresi sonrası minimum 39 dolar ücret istemesi. 4 aşamada gerçekleştirilen retrospective etkinliğinde “Think” ile veriler toparlanıyor, “Group” ile yazılan maddeler düzenleniyor, “Vote” ile öncelikleniyor, “Discuss” değerlendirmeler yapılıyor ve aksiyonlar belirleniyor. Birçok retrospective tekniği şablon olarak geldiği gibi kendi retrospective akışınızı oluşturabilirsiniz.
- Funretrospectives.com: Tamamen ücretsiz olan uygulama baştan sona verimli bir retrospective için tasarlanmış. Üyelik istemeyen uygulamada public link oluşturarak paylaşabiliyor. Uygulama ile energizer etkinliklerinden birisi ile başlanabiliyor, maddeler toplabiliyor, değerlendirilerek aksiyonlar belirlenebiliyor. Takım olma etkinliklerini de barındırması, ücretsiz olması kullanılması öne çıkan özelliklerden birisi.
- metroretro.io: Tamamen ücretsiz olan verimli bir retrospective için tasarlanmış bir uygulama daha. Şablon halindeki pratiklerden birisi tercih edilebileceği gibi kendi pratiğinizi de hazırlayabiliyorsunuz. Post-it’lere yazdığınız konuları gruplayabildiğiniz, yorum ekleyebildiğiniz, vote özelliği ile önceliklendirebildiğiniz güzel bir uygulama.
- Miro: Uçsuz bucaksız bir online board olarak değerlendirilen Miro’da, board’lar oluşturulabilir, post-it’ler kullanılabilir, voting ile önceliklendirme yapılabilir. Sadece retrospective değil, her türlü etkinliğin fasilitasyonu için fiziksel dünyamızdaki beyaz tahta olarak kullanılabilmektedir. Timebox verilmesi, sunum yerine kullanılabilir olması gibi güzel özellikleri var. Free versiyonunda 3 board’a kadar kullanılabiliyor.
- Mural: Miro’nun birebir aynısı olan bir uygulama. Yalnız deneme süresi bittiğinde ücretini ödemeden hazırladığınız board’lara ulaşamıyorsunuz. En büyük dezavantajı bu bence.
- ReRetro.io: Tamamen free olan bir uygulama. Kullanım anlamında funretro.io uygulamasına çok benziyor. İçinde farklı renklendirmeler, retrospective pratik template’leri veya customize edilen board’lar oluşturulabilir. Yine faydalı olduğunu düşündüğüm like’lama ve comment ekleme özellikleri bu uygulamada da mevcut.
- Trello: İsviçre çakısı gibi 🙂 Herşey için uygulanabilir. Kendisini rerospective uygulaması olarak tanımlamıyor yalnız kanban boardu şeklinde ve customize edilebilen başlıklarından dolayı retrospective etkinlikleri kullanılabilir. Like’lama, comment ekleme gibi özellikleri ile öne çıkan bir uygulama.
Daha birçok online uygulamalar var, yalnız deneyimle veya inceleme imkanı bulduklarım bunlardı. Retrospective etkinliklerinin verimli geçmesi için bu veya benzeri uygulamaları kullanmanızı tavsiye ederim. Sizin de tecrübe ettiğiniz uygulamalar var ise bizimle de paylaşırsanız seviniriz.