Pandemi süreci ile birlikte birçok eğitim uzaktan yapılmaya başlandı. Şimdiye kadar hem verdiğim hem gözlemlediğim hem de katıldığım Agile eğitimleri oldukça etkileşimli bir ortamda geçti. Pandemi boyunca bir çok uzaktan eğitimi tecrübe etme imkanım oldu ve eğitimin etkisinin maksimize edeceğiniz düşündüğüm aşağıdaki pratikleri paylaşmak istiyorum.
Eğitmenin eğitim saatinden önce bağlanması. Uzaktan eğitimlerde bağlantı problemi olma ihtimali yüksek. Eğitmenin 10 dk erken bağlanıp bağlantıyı test etmesi önemli. Bir sorun var ise de öncesinden çözülmesi için yeterli zaman kalmış olur.
İnternet kalitesinin kontrolü. Uzaktan eğitimler de kaliteli bir internet, kaliteli bir görüntü ve ses aktarımı için önemli. Eğitmenin görüntüsünün ve sesinin öncesinde test etme imkanı olur ise çok iyi olacaktır. Eğitim boyunca da internet hızını düşürecek kullanımlarının olmaması sağlanabilir.
Katılımcıların eğitime birkaç dk erken bağlanmalarını isteyebilirsiniz. Alışkanlığımızdan mıdır bilmiyorum ama eğitimlere, toplantılara birkaç dk geç bağlanıyoruz. Bir de bağlantı problemi olur ise bu süre daha da fazla olacaktır. Katılımcıların birkaç dk erken bağlanması eğitim başlama süresinin çok fazla sarkmamasını sağlayacaktır.
Katıımcıların video’larını açmalarını isteyebilirsiniz. Etkişimli bir eğitimde birbirimizin yüzünü görüyor olmamız eğitmenin konsantrasyonu için de katılımcıların kendini daha da eğitime verebilmesi için de önemli olduğunu düşünüyorum. Video kapalı olur ise eğitmenin bir süre sonra konsantrasyonu bozulup kendini duvara konuşuyor gibi hissedip sonu gelmeyen cümlelerin içinde kendini bulabilir. 🙂 Eğitmenin konsantrasyonunun bozulması eğitimin de kalitesini olumsuz etkileyecektir. Katılımcıların ise eğitimde düşmesine sebep olacaktır.
Katılımcı sayısının maksimum 15 ile sınırlı tutulması. Ofislerdeki eğitimlerimiz de 20-25 kişilik gruplara çıktığımız oluyordu, etkileşimli bir şekilde ilerlenebiliyordu, hem katılımcılar hem de eğitmenler için oldukça doyurucu eğitimler oluyordu. Yalnız uzaktan olması ile birlikte katılımcıların dikkatinin toplanması, sorularına cevap verilmesi, iletişimin yüksek olması 20 kişilik gruplarla oldukça zor oluyor. Maximum 15 kişilik grupların daha verimli olduğunu gözlemle imkanım oldu.
Mikrofonların kapalı tutulması. Eğitim sırasında eğer ki katılımcı söz almayacaksa mikrofonunu kapalı tutması. Ev ortamıdır, bazen arkadan farklı sesler gelebiliyor. Bu seslerle konsantrasyonun bozulmaması için söz alınmadığı durumda mikrofonlar kapalı tutulmalıdır.
Söz almak isteyenlerin rise-hand(el kaldırma) özelliğinin kullanması. Uzaktan eğitimlerde zaman zaman aynı anda konuşmalar olabiliyor, sesler üstüste geldiğinde ise kimin ne dediği anlaşılamıyor. Bu sebeple söz almak istiyenler birçok uygulamada olan risehand özelliğini kullanabilir. Eğitmen gördüğünde ise sözü verebilir. Rise-hand özelliği inceleme, kullanma imkanı bulduğum birçok uygulamada da olan güzel bir özellik.
45-50 dk eğitim, 10-15 dk ara. Ofislerdeki eğitimde zaman zaman 60 dkyı bulan session’lar oluyordu. Yalnız uzaktan verilen eğitimlerde 60 dkyı bulan session’larda katılımcıların daha çok sıkıldığını gözlemedim. Birkaç alternatif denemeden sonra 45-50 dk eğitim, 10-15 dk ara denemesinin en optimum olduğunu gözlemledim, aldığım feedback’ler de bunu destekler durumda.
Dikkat dağıtıcı aygıtların seslerinin kapatılması. Ofisteyken telefonla veya laptop’ını açıp ilgilenenleri görmek çok kolaydı. Yalnız uzaktan eğitimde herkes bilgisayara baktığından başka işlerle ilgilenenler ayırt edilemiyor. Bu sebeple eğitim kuralı olarak başka maillerin, mesajlaşma uygulamalarının notifikasyonunun kapatılması, telefonların seslerinin kapatılması rica edilebilir.
Yeterli sayıda digital uygulama. Eğitim sunumu, etkileşimi sağlayabilmek, soru alabilmek, icebreaker, quiz, geribildirimleri vb. almak için birçok dijital uygulama mevcut. Her bir etkinlik için farklı uygulamalar kullanılması bir süre sonra karmaşıklığı karıştırmaya başlıyor. Maksimum 2-3 uygulama ile eğitimi geçirilmesi katılımcıların karmaşıklık yaşamasının önüne geçecektir.
Şimdiye kadar edindiğim tecrübelerden çıkarımlar bunlar oldu. Sizler de kendi tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.