Daha önceki yazımda takım kurulumundan önce yapılması gereken hazırlıklarla ilgili bilgi vermiştim. Bu yazımda ise Agile takımın kurulumu aşamasındaki aktivitelerle ilgili bilgi vereceğim.
Tanışma ve sorumluluk alanı bilgilendirmesi: Tüm takım üyelerinin eksiksiz katılımı ile başlanan aktivitelere ilk defa bir araya gelen kişilerden oluşuyorsa tanışma etkinliği ile başlanabilir. Takımın sorumluluk alanı ile ilgili herkesin aynı bilgi de olabilmesi için olmak için sorumluluk alanı ile ilgili bilgi verilmesi ve soru işaretlerinin giderilmesi gerekmektedir.
Vizyon oluşturulması: Vizyon, takım üyelerini ortak noktada buluşturan amacı, varmak istediği hedefi belirtmektedir. İyi bir vizyon kısa, öz ve ilgi çekici olmalıdır. Temel anlamda takımın ne yaptığı ve sağladığı faydanın bilgisini içermektedir.
Takım isminin ve logosunun belirlenmesi: Takım üyeleri tarafından takımı temsil eden bir isim ve logo belirlenmektedir. Bir süre sonra takım üyeleri ile özdeşleştiğinden herkesin hemfikir olması önemli.
Scrum Master/Kanban Master seçimi: Bu seçim aşaması kuruma göre değişiklik göstermektedir. SM veya KM yönetim tarafından atama şeklinde belirlendiği gibi takım tarafından da seçilebilmektedir. Eğer takım tarafından seçilecekse SM/KM rol ve sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirebilecek takım üyesi seçilmelidir.
Çalışma antlaşması: Takım üyelerinin kendi içindeki iletişimi, çalışma yöntemleri kullandıkları uygulamalar, çalıştıkları ortam gibi konuları baz alarak anlaşmaya vardıkları maddeler topluluğudur. Çalışma antlaşması herhangi bir karışıklık olması durumunda referans gösterecekleri maddelerdir. İhtiyaca göre de düzenlenebilir.
Yetkinlik Pazarı: Takım üyelerinin birbirini daha iyi tanıdıkları bir etkinliktir. Her bir takım üyesi belirgin yetkinliklerini, paylaşmak istediği gizli yetkinliklerini ve öğrenmek istediklerini takım arkadaşları ile paylaşmaktadır. Buna benzer takım üyelerinin birbirini daha iyi tanıdıkları aktivite de gerçekleştirilebilir.
Definition of Done setinin belirlenmesi: Takımın yaptıkları işi tamamlanması için yapmaları gereken fonksiyonların oluşturduğu settir. Yapılan işin kalite standartını da ortaya koyduğundan herbir fonksiyonun detaylı değerlendirilmesi ve sınırlarının da belirlenmesi gerekmektedir. Böylece takım ve paydaşlar açısından işin tamamlanma kriteri aynıdır ve şeffaf bir şekilde de belirtilir.