• Hakkımızda
  • İletişim
Agile Portal
  • KATEGORİLER
  • ORGANİZASYONEL ÇEVİKLİK
  • BİREYSEL ÇEVİKLİK
  • KATEGORİLER
  • ORGANİZASYONEL ÇEVİKLİK
  • BİREYSEL ÇEVİKLİK
No Result
View All Result
Agile Portal
No Result
View All Result

Agile dünyada dokümantasyon

Muhammed Lap by Muhammed Lap
August 1, 2022
in Agile & Lean
0
Agile dünyada dokümantasyon

Birçok firmada süreç agile ile yürütülmesine rağmen waterfall alışkanlıklarından dolayı detaylı analiz, teste devir, test kapanış gibi dokümanları istemektedir. Bu alışkanların daha önceki waterfall tecrübelerinden “Söz uçar yazı kalır” mantığı ile istenilmektedir. Çünkü projenin gidişatından sorun çıkması durumunda herkes tabiri caizse elinde kanıt olmasını istemektedir. Bunun da temelinde aslında insanların birbirine güvenmemesinden ötürü. Bir sorunda ihalenin yapanda kalacağını düşünülmesindendir.

Agile’ın temelini ise farklı uzmanlık alanlarında sahip insanların oluşturduğu ekipte insanların birbirine güven oluşturmaktadır. Ekip içinde güven olmazsa olmazıdır. Bunun için şeffaf ve kendi kendini yönetebilir bir ekip oluşturuluyor. Ve takım seçiminde buna uygun kişiler tercih ediliyor. Eğer güven yok ise başarı da yok.

Waterfall süreçte uzun bir doküman hazırlama ve onay süreci bulunmakta. Hele uzun süreli projelerde bu süre o kadar uzun ki developer ve tester projenin varlığını unutuyor. Ama realite de hayat analizde yazıldığı kadar durağan değil. Sürekli değişklikler oluyor. Ve proje de bu değişikliklere ayak uydurması gerekmektedir.

Agile metodolojisi ise bu gereksiz dokümantasyon süreçlerini minimize edin diyor. Dokümantasyon yoktur diye bir zorlaması yoktur.Yapılan iş gereği dokümantasyon yapılacaksa BİTTİ tanımına eklenir ve dokümante edilir. Ama özellikle takım içindeki dokümantasyon minimize edilerek çevikliğin oluşması sağlanmalıdır. Bu noktada da özellikle kurumsal firmalar için kurumsal hafızanın devamlılığı olması gerekliliği de bu dokümantasyonun olgunluk seviyesini nasıl olması gerektiğini gösterir.

Tags: agiledocumentdokümantasyon
Previous Post

Fiziksel tasboard kırmızı çizgi miydi?

Next Post

Yeni bir Agile takım kurulum süreci

Next Post
Yeni bir Agile takım kurulum süreci

Yeni bir Agile takım kurulum süreci

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Gemba Walk (Talk) nedir?
  • Kişisel çeviklik
  • Bisiklet sürmeyi unutmak mümkün mü?
  • Agile takımlarda performans ölçümü
  • Koç, Mentor ve Danışman farkı

Recent Comments

No comments to show.

agileportal

    © Copyright 2023 AgilePortal.net Powered by MLAP.com.tr

    No Result
    View All Result
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • Sözlük

    © 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.