Agile takımlar kendilerini geliştirirken, iyileşme noktalarını belirleyip aksiyonlar alırken iyi konularda da birbirileri ile paylaşmaları motivasyonlarını artırmaktadır. Retrospective pratiklerinin çoğuna baktığımızda da iyi yapılanların da dile getirildiği, zaman zaman da birbirimize teşekkür ettiğimiz bir alan bulunmaktadır. Kudo kartları da birbirimize teşekkür ettiğimiz, olumlu feedback vermek için kullanılan bir yöntemdir.
Jurgen Appelo’nun Management 3.0 kitabında yer alan Kudo kartlarını bir teşekkür notu olarak düşünebiliriz. Yüzdeki gülümsemenin yazıya dökülmüş hali 🙂 Kudo kartları ile iletilen feedback’ler de bana oldukça samimi geliyor.
Kudo kartları ile iletilen teşekkür notları anlık bir feedback olarak düşünülebilir. Feedback’ler de sadece yöneticilerin çalışanlara ilettiği değildir, iş arkadaşları da birbirine feedback verebilirler. Hiyerarşik konumdan bağımsız herkes birbirine olumlu olumsuz feedback verebilir. Kudo kartları da olumlu feedback vermenin yollarından biri.
Kudo kartları çeşitli başlıklarda olabilir. Thank You, Congratulations, Many Thanks, Totally Awesome, Very Happy, Great Job, Well Done gibi. Jurgen Appelo’nun kitabında belirttiği bir yöntem olduğundan ingilizce başlıklar var yalnız hem dili hem de başlıkları da farklılaşabilir.
Bu başlıklardaki kartlar kullanılacak teşekkür notlarını bir board’a asarak feedback’leri de görünür hale getirebilirsiniz. Buna da Kudo Wall( Duvar) denilmektedir. Kurumda özellikle ortak kullanım alanlarına yakın her daim görülebilecek bir yerlere bu panoların asılması feedback mekanizmasının hızlı ilerlemesini sağlayacaktır.
Samimi bir teşekkür insanları mutlu eder yaptıkları işe karşı motivasyonunu artırır. Bize edilen teşekkür bizi nasıl memnun ediyorsa biz de teşekkürlerimizi sık sık iletmeliyiz diye düşünüyorum.