Kanban dönüşümünün evrensel olduğunu daha önceki yazımızda konuşmuştuk. İlk olarak amacın kanban pratikleri ile takımın israf noktalarının, darboğazların farkındalıklarının sağlanması ve iyileştirmelerin sağlanmasıdır.
Kanban’da ihtiyaç duyulan her türlü etkinlikler gerçekleştirilebilir. Yalnız kanban pratiklerinin etkin birşekilde uygulayabilmek için aşağıdaki etkinliklerin yapılması öneririm.
Kurumsal bir kurumda bir dönüşüm gerçekleştiriliyorsa dönüşümün bazı standart kurallarının olması gerektiğini düşünüyorum. Bu sebep kandan metodunu uygulayan takımlar için dönüşümü yönetenlerin bazı etkinlikleri standart hale getirmesi faydalı olacaktır.
Retrospective: Retrospective ile ilgili Woody Zuill’in “If you adapt only one Agile practice, let it be retrospectives. Everything else will follow.” cümlesi çok hoşuma gidiyor. Yapılan işten, sektörden bağımsız olarak periyodik olarak süreci, durumu değerlendirme niteliğinde retrospective etkinliği iyileşmeyi sağlaması için önemlidir. Kanban takımlarının bu etkinliği periyodik olarak yapmaları değerlendirmenin yapılmasını disiplin haline getireceğinden uygulanması gereken bir etkinliktir. Kanban’ın odak noktası olan israfların minimize edilmesinin yeri de bu etkinlik olacaktır. İsraf noktaların belirlenmesi, iyileştirilecek aksiyonların ortaya çıkarılması bu etkinlikte yapılacaktır. Woody Zuill’in de dediği gibi bu etkinlik mutlaka yapılması diğerleri zaten bunu izleyecektir.
Daily Standup: Kanban pratiklerinden görselleştir, akışı yönet, limitleyi gerçekleştirebilmek için oluşturulan board’un düzenli olarak işletilmesi önemlidir. Takımın kendini takım gibi hissetmesi hem sık iletişimi hem de ortak bir amaca doğru hareket etmeyi gerektirir. Takım üyelerinin hergün 15 dk bir araya gelmeleri bunu sağlayacaktır. Ayrıca günlük olarak board güncelleneceğinden de değer akışının yönetilmesi kanban pratiklerinin uygulanmasını sağlayacaktır.
Retrospective ve Daily standup etkinliklerinin olmazsa olmaz olarak düşünüyorum. Sürecin görselleştirilmesi, değerlendirilmesi Kanban pratiklerinin de arasında yer alan unsurlardır.
Bunun dışında aşağıdaki etkinlikler de periyodik olarak gerçekleştirilmese de ihtiyaca göre arada bir yapılmasını tavsiye ederim.
Review: Takım yaptıkları işleri paydaşlarına anlatıp geribildirimler alması ürünün gelişmesi için faydalı olacaktır. Kanban uygulayan her takım yaptıkları işlerden dolayı belli dönemlerde sunabilecek işleri çıkaramayabilir bu sebepten ihtiyaç olması durumunda yapılmasını öneririm. Yapılan işle ilgili alınan geribildirimler takımı motive edebilecektir. Yapılan işle ilgili gelen geribildirimler ürünü daha kaliteli yaptığı gibi müşterilerden gelen yorumlarla daha kullanılaibilir olmasını sağlayacaktır.
Refinement/Planlama/Replenishment: Takım bir işi öncelikli olarak ele alacak, yalnız iş nedir, riskli noktaları var mı bunların takım olarak değerlendirilmesi işin daha kaliteli olmasını da sağlayacaktır. Çok güzel bir atasözümüz var, el elden üstündür. Çok iyi bildiğimiz konuyla ilgili bir işte bile takımdakilerin yorumları ile yeni noktaları öğrenilebilir, farklı bir yöntem öğrenilebilir. Bu anlamda bu etkinlikte işlerin beraber refine edilmesi önemlidir. Diğer bir konuda kandan takımlarında gözlemlediğim bir iterasyon belirleniyor ama hayatı çok hızlı değişen takımlar olabiliyor. Bu sebeple önündeki dönemi planlayabilmesi, ortada işlerin kalmasını da engelleyecektir. Bu etkinliklerin de belli bir periyodu olması etkinliklerin yapılmasına karşı bir disiplin oluşturduğundan periyot olmasını öneririm, fakat ihtiyaca uygun bir şekilde de yapılabilir.