• Hakkımızda
  • İletişim
Agile Portal
  • KATEGORİLER
  • ORGANİZASYONEL ÇEVİKLİK
  • BİREYSEL ÇEVİKLİK
  • KATEGORİLER
  • ORGANİZASYONEL ÇEVİKLİK
  • BİREYSEL ÇEVİKLİK
No Result
View All Result
Agile Portal
No Result
View All Result

Retrospective tekniği – Starfish

Muhammed Lap by Muhammed Lap
June 13, 2022
in Retrospective
0
Retrospective tekniği – Starfish

Retrospective etkinliğinde uygulanabilecek pratiklerden birisi de Starfish (Start, Keep Doing, More of, Less of, Stop). Bu pratik de daha fazla başlık olması takım üyelerinin daha fazla düşünmesini teşvik etmektedir.

Pratiği kullanmadan önce fasilitasyonu yapacak olanın öncesinde kısa bir hazırlık yapması gerekecektir.

Eğer fiziksel bir ortamda pratik uygulanacaksa; 5 kolonun oluşturulacağı bir beyaz tahta, duvara ihtiyaç olacaktır. Ayrıca maddelerin yazılması için de  post-it’ler ve keçeli kalemler kullanılacaktır.

Eğer uzaktan gerçekeleştirilecekse; Miro, mural, retrium, easyretro.io, funretrospective gibi uzaktan retrospective gerçekleştirilecek uygulamalardan birisine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu uygulamaların hepsinde de hazır şablonlar var, çoğunda da starfish şablon hazır olarak gelmektedir.

Pratiğin uygulanması;

1. Katılımcılara belli bir zaman vererek aşağıdaki başlıklara uygun maddelerini yazmalarını istenir. Bunun için belli bir zaman verebilirseniz

Start / Başlayalım: Takımda daha önce denenmemiş fakat denendiğinde değer katacağını düşülen fikirlerin ve önerilerin belirtildiği kategoridir.

Keep Doing / Yapmaya Devam Edelim: Hali hazırda yapılan ve takıma/takım üyerine değer kattığı düşünülen maddelerin yazıldığı kategoridir.

More Of / Daha Fazla Yapalım: Takım olarak yapılan ve daha çok yapıldığında daha fazla fayda elde edebileceği düşünülen maddelerin yazıldığı kategoridir.

Less Of / Daha Az Yapalım: Takım olarak yapılan fakat daha az yapıldığında daha fazla fayda sağlanacağı düşünülen konuların belirtildiği kategoridir.

Stop / Yapmayı Bırakalım: Süreçte takıma/takım üyelerine değer kazandırmayan ve bir an önce bırakmanız gereken aktivitelerin belirtildiği kategoridir.

2. Katılımcılar yazdıkları maddeleri kategorilerine uygun olarak yerleştirir. Fasilitatör tarafındansa yazılan konulardan benzerlik gösterenler gruplandırılır.

3. Fasilitatör olumlu konuların dile getirilmesini sağladığı gibi bu kısımları nispeten daha hızlı geçebilir. Yalnız gelişmesi gereken, zorlanılan konular gibi aksiyon çıkarılması gereken konular daha detaylı konuşulabilir. Yalnız zaman kısıtı olduğundan bu konular konuşulurken katılımcılarda önceliklendirme yapması istenebilir. Böylelikle en öncelikli konu değerlendirilerek aksiyon belirlenebilir.

4. Belirlenen aksiyonlar ise product backlog’u besleyeceği gibi bir sonraki retrospective toplantısında durumları mutlaka değerlendirilmelidir.

Tags: retrospectivescrumsprintstarfish
Previous Post

Retrospective tekniği – Mad/Sad/Glad

Next Post

Retrospective tekniği – 4L

Next Post
Retrospective tekniği – 4L

Retrospective tekniği - 4L

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Gemba Walk (Talk) nedir?
  • Kişisel çeviklik
  • Bisiklet sürmeyi unutmak mümkün mü?
  • Agile takımlarda performans ölçümü
  • Koç, Mentor ve Danışman farkı

Recent Comments

No comments to show.

agileportal

    © Copyright 2023 AgilePortal.net Powered by MLAP.com.tr

    No Result
    View All Result
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • Sözlük

    © 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.