Retrospective pratiklerinden birisi de Mad/Sad/Glad. Tamamen ruh durumuna göre yansıtılan başlıklar kullanılmıştır. Bu pratik basit olarak uygulanan yeni kurulmuş bir takımda kullanılabilecek temel pratiklerden birisidir. Takımın ilk sprintlerdeki tecrübesini çok hızlı olarak oluşturulacak 3 kolonda gösterebilir.
Pratiği kullanmadan önce fasilitasyonu yapacak olanın öncesinde kısa bir hazırlık yapması gerekecektir.
Eğer fiziksel bir ortamda pratik uygulanacaksa; 3 kolonun oluşturulacağı bir beyaz tahta, duvara ihtiyaç olacaktır. Ayrıca maddelerin yazılması için de post-it’ler ve keçeli kalemler kullanılacaktır.
Eğer uzaktan gerçekeleştirilecekse; Miro, mural, retrium, easyretro.io, funretrospective gibi uzaktan retrospective gerçekleştirilecek uygulamalardan birisine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu uygulamaların hepsinde de hazır şablonlar var, çoğunda da mad/sad/glad şablon hazır olarak gelmektedir.
Pratiğin uygulanması;
1. Katılımcılara belli bir zaman vererek aşağıdaki başlıklara uygun maddelerini yazmalarını istenir. Bunun için belli bir zaman verebilirseniz
Mad: Sinirlenilen konular
Sad: Üzülen konular
Glad: Mutlu olduğum konular
2. Katılımcılar yazdıkları maddeleri kategorilerine uygun olarak yerleştirir. Fasilitatör tarafındansa yazılan konulardan benzerlik gösterenler gruplandırılır.
3. Fasilitatör olumlu konuların dile getirilmesini sağladığı gibi bu kısımları nispeten daha hızlı geçebilir. Yalnız gelişmesi gereken, zorlanılan konular gibi aksiyon çıkarılması gereken konular daha detaylı konuşulabilir. Yalnız zaman kısıtı olduğundan bu konular konuşulurken katılımcılarda önceliklendirme yapması istenebilir. Böylelikle en öncelikli konu değerlendirilerek aksiyon belirlenebilir.
4. Belirlenen aksiyonlar ise product backlog’u besleyeceği gibi bir sonraki retrospective toplantısında durumları mutlaka değerlendirilmelidir.