Retrospective’in ne olduğunu ve önemini daha önceki yazımızda yazmıştık. Bugün de etkin bir retrospective etkinliği gerçekleştirmenin ipuçlarını paylaşacağım.
Retrospective etkinliğinin öncesi:
Ritüelleşmeli: Retrospective etkinliğinin düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir, ritüelleştirilmelidir. Düzenli yapıldıkça aksiyonların takibi de kolaylaşacaktır.
Güven duygusunun sağlanması: Herkesin fikirlerini, sorunlarını, yorumlarını rahatça çekinmeden paylaşabilmesi için güvenli bir ortam oluşturulmalıdır. Endişe edilen bir ortamda doğru bilgilerin alınması mümkün değildir.
Teknik belirleme: Etkinlik sırasında kullanılacak bir teknik var ise önceden belirlenebilmesi ve hazırlık yapılması gerekmektedir.
Fasilitasyon: Etkin bir retrospective geçirilmesinin olmazsa olmazlarından birisi fasilitasyonun yapılmasıdır. Fasilatasyon olmazsa katılımıclar kafasına göre ilerlediğinde etkinlikten fayda sağlanamayacaktır.
Etkinlik sırasında;
Timebox uyumu: Aşağıda belirleteceğim herbir aşama için bir zaman sınırı koymak çok önemli. Yoksa bir konu, aşama uzadıkça uzayarak hiçbir aksiyon belirlenmeden etknilik bitebilir.
Icebreaker yapılması: Icebreaker tekniği ile katılımcıların etkinliğe hazırlanmasını ve gergin bir ortam olacaksa önden bir gerginliğin alınmasını sağlar.
Önceki retrospective kararlarının değerlendirilmesi: Önceki retrospecrtive’lerde alınan kararların durumu değerlendirilir. Böylece alınan kararların takip edilmesi de sağlanmış olur.
Veri toplama: Retrospective etkinliğinde değerlendirilecek maddelerin oluşması için veri toplanması gerekir. Eğer bunun için herhangi bir teknik kullanılacaksa teknikle iligli katılımcılara bilgi verilmeli ve veri toplanmalıdır.
Konular arasında önceliklendirme: Sınırlı bir zaman olduğundan her konunun değerlendirilmesine zaman kalmayabilir. Bu sebeple konular arasında önceliklendirme yaparak takımın en çok değerlendirmek istediği konu belirlenebilir.
Aksiyon belirleme: Zaman zaman çok fazla konuşuluyor ama aksiyon belirlenmeden çıkılabiliyor. Aksiyon belirlenmesi önemli bir nokta. Retrospective’in verimliliği gösteren de askiyon belirlenmesidir. Mümkünse aksiyon sahibi de belirlenebilir.
Etkinlik sonunda;
Retrospective’in değerlendirilmesi: Etkinlik sonunda etkinliğin nasıl geçtiği ile ilgili geribildirimler alınması bir sonraki etkinliklerin daha kaliteli olması sağlayacaktır.