Scrum Guide’da yer alan sprintin son etkinliği Sprint Retrospective’dir. Scrum takımının Kaizen kültürünü kazandığı etkinliktir. Bu etkinlikte takım nasıl daha iyi olacağını değerlendirdiği ve aksiyonların çıkarır. Scrum Guide bu etkinliğin 2 haftalık bir sprint için maç 1,5 saat olmasını önermektedir.
Bu etkinliğin amacı takımı daha iyiye götürecek aksiyonların belirlenmesi ve takip edilmesi sağlanmalıdır. Sprint retrospective etkinliklerinde uygulanabilecek birçok pratik bulunmaktadır. Bu pratiklere bir sonraki yazılarımızda yer vereceğiz. Fakat hangi pratik uygulanırsa uygulansın takım takip edilebilir aksiyonları çıkarabilmelidir.
Bu etkinlikte özellikle takımın başbaşa kalması gereken toplantıdır. Bu toplantıda şeffaflığın sağlanması gerekiyor ki takımı daha iyiye götürecek aksiyonlar çıkabilsin. Takımı şeffaflığına engel olabilecek kişilerin bulunuyor olması takımın gerçekçi aksiyonlar alamamasına sebep olmaktadır.
Takımlar retrospective etkinliğinde birçok konuları gündeme getirebiliyor. Bireysel konular da şeffaf bir şekilde gündeme geliyor ve iyileştirilebilecek aksiyonları takım kendi içinde almaya çalışıyor. Bireysel konular dışında da gündeme gelen iyileştirme noktası, aldıkları/bekledikleri aksiyonları şeffaf bir şekilde herkesle paylaşabilmeli ve sorulara cevap verebilmelidir. Çözülemeyen bireysel konuların da yönetime iletilmesi gerektiğini ve artık çözülemeyen impediment’lar gibi yönetimin desteği alınmalıdır.
Diğer bir konu da bu etkinlikte takım etki alanına odaklanmalıdır. Etki alanı dışındaki konularla ilgileniliyor olması takım herhangi bir aksiyon alamayacağından sadece birbirine dert yanabilecektir. Bu tip takım üyelerinin birbirlerini deşarj ediyor olması duygusal bir retrospective geçirmelerine sebep olacaktır ki bu etkinliğin amacını sağlayamamış olacaktır. Takımların zaman zaman duygusal retrospective geçirmelerine ihtiyaç var ama etkinliğin amacını unutmamamız gerekiyor.
Woody Zuill’inn retrospective ile ilgili “If you adopt only one agile practice, let it be retrospectives. Everything else will follow.” oldukça hoşuma gidiyor. Bu etkinlğin ne kadar önemli olduğunu da ifade eden bir cümle. Bu etkinliğin fayda sağlayabilmesi için takip edilebilir aksiyon(ların) çıkarılması çok önemlidir.
Amacına uygun gerçekleştireceğiniz takip edilebilir aksiyonları çıkarabildiğiniz retrospective’ler geçirmeniz dileğiyle…