Home Scrum & Kanban Planlama öncesi efor hesaplama

Planlama öncesi efor hesaplama

Muhammed Lap
0 comment 11 views

Sprint planlama etkinliğinde PBI’ları çeşitli tahminleme teknikleri ile adam/gün adam/saat gibi metrikler dışında takım bazlı belirlenen bir referans PBI ile karşılaştırarak büyüklükleri tahminlenmektedir. PBI bağlı olarak oluşturulan task’lar içinde saat cinsinde bir tahminleme yapılmaktadır.
Büyüklük uzun vadeli hesaplamalar için kullanırken task’ların tahminlemesi için kullanılan saat tahminlemesi kısa vade yani sprintin gidişatını planlayabilmek için kullanılmaktadır.

Scrum takımları geçmiş sprintlerdeki büyüklüklerine bakarak yaklaşık büyüklükteki PBI almaktadırlar.

Scrum takımları da sprint planlama geçmeden önce Sprint boyunca ne kadar eforluk iş alabilirler sorusunun cevabını vermeliler ki ona göre planlamalarını yapabilsinler. İlk kez doldurulurken sprint süresi ve günlük çalışma saatinin belirlenmesi gerekmektedir. Sonrasında sprint bazlı olarak izin ve eğitim gibi çalışılamayacak süreler de belirlenerek sprint boyunca takımın alacağı saat cinsinden efor belirlenmiş olacaktır.

Ekteki excel’de son 5 sprintteki tamamlanan PBI’lara bakarak takımın tamamlayabileceği ortalama büyüklüğü belirlenebilmektedir. Ayrıca sprint bazlı da izin ve eğitim süreleri de girilerek takımın sprint planlamasında commit edeceği PBI’ların task’larının eforunu hesaplayabileceği şablon bulunmaktadır.

Leave a Comment

KAIZENHUB.COM.TR

AGILEPORTAL.NET

KAIZENKIDS.COM.TR

© Copyright 2023 AgilePortal.net | Powered By Kaizen Hub | Designed by MLAP