• Hakkımızda
  • İletişim
Agile Portal
  • KATEGORİLER
  • ORGANİZASYONEL ÇEVİKLİK
  • BİREYSEL ÇEVİKLİK
  • KATEGORİLER
  • ORGANİZASYONEL ÇEVİKLİK
  • BİREYSEL ÇEVİKLİK
No Result
View All Result
Agile Portal
No Result
View All Result

Sprint planlama etkinliği

Muhammed Lap by Muhammed Lap
May 2, 2022
in Scrum & Kanban
0
Sprint planlama etkinliği

Her sprint planlama etkinliği ile başlar. Sprint planlama etkinliği üç kısımdan oluşur. NEDEN, NE ve NASIL sorularına cevap aranır. Planlama etkinliğinde takım sprint boyunca yapacakları işlerin NEDEN değerli olduğu, NE yapacağına karar verdiği, temel anlamda NASIL yapacağını belirlediği etkinliktir.

NEDEN değerli;
Product Owner Sprint planlama etkinliğine en öncelikli ve en değerli işleri takıma getirmekle sorumludur. İşlerin NEDEN değerli olduğu konusunda takıma bilgi vermelidir. İşlerin neden öncelikli olduğunu, ürün kapsamında nasıl bir etkisinin olduğunu bilmek takımı motive edecektir. Hatta Product Owner bu bilgiyi vermediği durumlarda Developer’ların mutlaka bu bilgiyi sorgulamasını tavsiye ederim.

NE yapılacak;
Product Owner önceliklendirdiği işlerin kapsamında NE yapılacağı konusunda developer’ların da tahminleme yapabileceği detayda bilgiyi takıma vermelidir, kabul kriterlerini net bir şekilde açıklamalıdır. Takım da önceki sprintlerde deneyimlediği hıza göre yapabileceği işleri işleri seçer ve sprint boyunca yapmayı taahhüt eder.

NASIL yapılacak;
Bu kısımda ise takım yapılacak işlerin temel düzeyde NASIL yapılacağına karar vermekte ve task’larını belirlemektedir. Yapılacak işleri BİTTİ tanımına uygun bir şekilde çalışan yazılımı üretecek task’ları belirlerken bir veya iki günde bitebilecek task’lara böler. NASIL kısmında Product Owner’ın aktif bir görevi yok gibi yalnız takımın sorabileceği sorular olma ihtimaline karşın ulaşılabilir durumda olması önemlidir. Yazılan tanklarında uzmanlık alanından bağımsız olarak tüm takım tarafından yazılması takımın birbirini daha iyi anlamalarını ve daha kaliyeli çıktıların oluşması sağlayacaktır. Tüm takım NASIL yapılacağı konusunda fikirlerini belirteceği için riskli, belirsiz, karmaşık konular hep beraber değerlendirilecek ve en kaliteli çıktıların oluşmasını sağlayacaktır. Bu çalışmalarda da mümkün olduğunda görselliği sağlayacak ürünlerin kullanılması iletişimi, farkındalığı, ortak noktada buluşmayı kolaylaştıracaktır. Fiziksel ortamda flipchart, tahta, digital ortamda ise Miro, Mura gibi uygulamaları kullanılabilir.

Timebox;
Scrum Guide’da iki haftalık bir sprint için maksimum  dört saatlik bir planlama toplantısı olması gerektiği belirtilir. Etkinliğin verimli geçmesi için öncesinde kaliteli, verimli ve yeterli miktarda refinement aktivitelerinin gerçekleştirilmelidir.

Çıktılar;
Sprint planlama toplantısının çıktısı ise güncellenmiş bir Product Backlog, Sprint Backlog, Taskboard ve Sprint Goal’dür.

Tags: planlamaplanningsprint
Previous Post

Sprint sonunda bitmeyen işlerin yönetimi

Next Post

BİTTİ (Definition of Done) tanımı

Next Post
BİTTİ (Definition of Done) tanımı

BİTTİ (Definition of Done) tanımı

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Gemba Walk (Talk) nedir?
  • Kişisel çeviklik
  • Bisiklet sürmeyi unutmak mümkün mü?
  • Agile takımlarda performans ölçümü
  • Koç, Mentor ve Danışman farkı

Recent Comments

No comments to show.

agileportal

    © Copyright 2023 AgilePortal.net Powered by MLAP.com.tr

    No Result
    View All Result
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • Sözlük

    © 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.