“Agile takımlar proje yöneticisi yoktur. ” Bu ifadeyi birçok kitapta, blog yazısında, sertifika sınavları gibi birçok yerde görürüz. Kendi kendine organize olanlar takımlar proje yöneticisine, yöneticiye ihtiyaçları yoktur. Herşey ideal bir ortamdayken bu ifadeler katılıyorum. Scrum Guide’da da belirtilen çerçevedeki tüm unsurlar ideal ortama göre belirtilmiştir. Takım oldukça yetkin, Product Ower her konuda yetkilendirilmiş, Scrum Master hizmetler liderlik yapabilecek yetkinlikte ve yetkilendirilmiş. Yalnız maalesef gerçekte bu ortamı bulmak kolay değil. Bu yazımda proje yöneticilerini ele alacağım.
Proje yöneticisinin görevini kısaca projenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve raporlaması olarak tanımlayabiliriz.
Agile takımlar da projenin geliştirmesi sırasında çeşitli problemler ve engeller yaşayabiliyor, bunları da Scrum Master’ın desteği işe çözmeye çalışıyor. Yalnız birden fazla takımın olduğu projeler de Scrum Master’ların bu engelleri çözmesi daha da zorlaşıyor. Bu gibi durumlar için projenin sağlıklı yürütülmesi ile ilgili daha tecrübeli olan proje yöneticileri bu tip büyük projelerde görev alabilirler. Yalnız organizasyonun Agile dönüşüm yolculuğuna zarar vermemesi için takıma karşı Scrum Master’ın rol ve sorumluluklarını yürütmesi gerekir, sorgulayan, push eden eski tip proje yöneticisi davranışlarından uzak durması gerekiyor.
Diğer bir noktada üst yönetimle olan iletişimler ve raporlama konusu. Takımlar zaman zamana üst yönetim ile olan iletişim konusunda tecrübesiz olduklarına proje yöneticileri tecrübesi ile bu konuda destek olabilirler, raporlamaları gerçekleştirebilirler.
Agile dünyadaki bu role Agile Proje Yöneticisi olarak adlandırılmaktadır. Takıma karşı Scrum Master, üst yönetime karşı Agile Proje Yöneticisi. Bu rolün dikkat edilmesi gereken durum, hayata geçirildiğinde eski davranışların sergilenmesi, uzak durulması önemlidir. Yoksa faydadan çok dönüşüme zarar veren role dönüşebilirler.