Agile takımlarında Scrum/Kanban Master, Product Owner ve Development Team olmak üzere 3 farklı rol bulunmaktadır. Agile takımlarında proje yöneticisi rolü yoktur. Hatta bununla ilgili sertifika sınavlarında soru bile var.
Peki bulundukları kurumlar da neredeyse en fazla tecrübeye sahip proje yöneticilerine ne olacak?
Proje yöneticileri tecrübelerini proje bazlı proje yöneticisi olup detayları takip etmek yerine büyük resmi yönetmek için kullanabilirler. Bu anlamda Portföy Yöneticisi veya Program Yöneticisi rolüne bürünebilirler. Böylece hem büyük resmi görebilir, takımların hizalanmasına da destek olabilirler.
Farklı bir kullanım yolu da, “Agile Proje Yöneticisi”. Şuan sektörde uygulayanlar. Bu ünvanla çalışmış birisi olarak Agile dönüşüm sonrası kurum içindeki büyük projelerin başarılı bir şekilde tamamlanması için önemli bir roldür.
Agile Proje Yöneticisi, iki farklı şapkası olabilir. Kurum için büyük boyuttaki projeleri geliştiren takımların Scrum/Kanban Master, üst yönetime karşı proje yöneticisi olabilir.
Scrum/Kanban Master;
Takıma karşı ise sadece Scrum/Kanban Master sorumluluklarını yerine getirir. Scrum/Kanban’ın doğru uygulamasını, engellerin ortadan kaldırılması, fasilitasyon, koçluk gibi rolden beklenenleri gerçekleştirmektedir.
Proje yöneticisi;
Satın almanın olduğu bir projeyi takımdan bir SM/KM tecrübesi gereği satın alma süreçlerini yerine getiremeyebilir, ilgili firma ile olan iletişimleri yürütmekte zorluk çekebilir. Üst yönetime projeyi raporlar, üst seviyede konuşulması gereken konuları gündeme getirebilir.
Hatta bu yöntem PMI’da hybrid yöntem olarak adlandırıldı, Türkiye’den bir kurum whitepaper haline getirildi.