Agile takımlarının kullandığı en popüler çerçeve ve metot Scrum ve Kanban’dır. Scrum devrimsel iken Kanban evrimsel bir dönüşüm sağlar. İki metodolojinin de birçok farklı alanda verimliliği maximize eden pratikleri/teknikleri mevcuttur. Takımın yaptığı işe göre uygulanma yerleri de farklıdır.
Scrum ve Kanban’ın pratikleri/teknikleri ihtiyaca göre bir arada kullanılabilir. Bu metota da Scrum ve Kanban kelimelerinden birleştirilmiş haliyle ScrumBan olarak adlandırılmaktadır Scrum ve Kanban karışımıdır diyebiliriz. Az veya çok hangi oran da pratiklerin/tekniklerin karışımı olursa olsun ScrumBan uyguluyorsunuz.
ScrumBan’ı uygulamadan önce, takım için faydalı olacağı düşülen scrum ve kanban’daki pratikler/teknikler belirlenmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çekirdek özellikleri alınacak metodolojinin hangisi olacağının belirlenmesidir. Çekirdek olarak belirlenen metodolojinin üzerine diğer metodolojideki pratikler/teknikler yedirilmelidir.
Şimdiye kadar ScrumBan’ı tecrübe ettiğimde takımlarda en çok uyguladığımız pratikler/teknikler aşağıdaki gibidir.
Roller: Scrum Master ve Product Owner rolleri aktif olarak uygulanmaktadır. Çekirdek olarak belirlenen metota göre de Master’in ismi ya Scrum Master ya da Kanban Master oluyor.
Etkinlikler: Daily ve Retrospective etkinlikleri ön plana çıkıyor. Yalnız özellikle yapılan işi gösterilmesi amacı ile Review etkinliğinin de yaygın kullanıldığını gözlemledim.
Work In Progress Limiti: Özellikle takımların öncelikli olarak ilgilendikleri işe odaklı ilerlemeleri için tercih edilen bir pratiktir.
Cycle/Lead Time Ölçme: İş birimlerinden alınan işlerin ne kadar sürede tamamlandığı ve bu işler üzerinde ne kadar çalışıldığı önemli metrikledir. Bu metrikler üzerinden bir çok gelişim noktası çıkarılabilir.
Board kolonlarında değişiklik: Pull mekanizması ve agile manifesto prensiplerine uygun olarak takım tarafından board kolonlarında değişiklik yapmak görünürlüğü artırmaktadır.