Agile bir yaklaşımdır, bir düşünce sistemidir. Agile yaklaşımı bir şemsiye olarak düşünürsek şemsiye altında Agile’ı benimsememizi, davranışlarımızı uyumlandırabilmemizi sağlayacak çerçeveler ve metotlar bulunmaktadır.
Şimdi Agile yaklaşımda olması gerekenlere bakarsak;
Güçlü takım ruhu: Agile yaklaşımların hepsinde bireysellikten daha fazla takım ön plana çıkmaktadır. Bir futbol takımı gibi takım ruhu ön plandadır. Galatasaray’ın 2000 yılında aldığı UEFA kupasını hatırlarsınız, o zamanki kadroda çok büyük yıldız diyebileceğimiz o seneye kadar futbolcu yoktu. Hatta Capone vardı, sağ bek yanlış hatırlamıyorsam, Galatasaray’dan sonra 2. lig takımlarından birisine gitmişti. Aynı şekilde 2014 yılında İspanya şampiyonu olan Atletico Madrid’in de o yıla kadar büyük yıldızları yoktu. Yalnız bu takımları ön plana çıkaran takım olabilme, takım ruhu vardı. Hatta UEFA kupasından sonra ne zaman Fatih Terim takımın başına geçse 2000 ruhu döndü şeklinde gazete başlıkları atılıyordu.
Hızlı ve sürekli teslimat: Agile yaklaşımlarda pazara sürekli ürün parçacıkları çıkartılmalıdır. Hem böylece her bir çıkan ürün müşteriler tarafından kullanıldığı gibi müşteriden geri bildirimler alınarak daha iyi hale getirilebilmektedir. Bu da kurumların üretkenliğini ve kalitesini artıracaktır. Ayrıca ürüne sık aralıklarla ek özellikler getirmesi hem ürüne pazarın ihtiyacı olan doğru özelliklerin eklenmesini hem de ürünlerin pazara çıkış hızını artırmaktadır.
Sık geribildirim: Müşterinden, kullanıcıdan sık sık geribildirimler almak. Geliştirilen ürünler için oldukça fazla planlar yapılıyor, pilot gruplarla görüşmeler yapılıyor. Yalnız nihai ürünün müşteri ve kullanıcı tarafından denenmediği sürece net kararlar verilemiyor. Bu sebepten müşterinden gelecek geribildirimler çok çok önemli. Belirlenen planının tamamen çöpe atılmasına bile sebep olabilir. Agile yaklaşımlarda sık sık müşteriden geribildirimlerin alınabileceği ritüeller bulunmaktadır.
Adaptasyon: Agile yaklaşımların en önemli özelliklerinden biri de değişikliklere karşı hızı adaptasyon sağlayabilmesidir. Günümüzde birçok sektörde yoğun bir rekabet ortamı bulunmaktadır. Bu ortamda istenen bir özelliğin veya ürünün uzun bir süre değişiklik göstermesi neredeyse mümkün değildir. Agile müşteriden gelen isteklerin sürecin son aşamasında bile kabul edilmesi gerektiğini belirtir.
Günümüzde değişen, güncellenen teknolojilerle birlikte müşterilerin beklentileri hızla değişmesi kurumların ürünlerine sık sık yeni özellikler ekleme ihtiyacını doğurdu. Yıllardır sektörde olan nispeten güncel teknolojileri geriden takip eden kurumların da bu değişime ayak uydurmasını da gerektiyor. Bu yüzden sektörde varlığını devam ettirmek isteyen kurumlar eski yeni farketmeksizin agile düşünce yapısına sahip olması gerekiyor.
Özetle Agile kavramına baktığımızda; Güçlü bir takım ruhu içerisinde müşterilerden gelen geribildirimlere göre hızlı adaptasyonu sağlayıp pazara hızlı ve sürekli ürün üretmeye odaklanan bir yaklaşımdır, bir düşünce biçimidir.
Agile dünyamıza girmesinin asıl amacı ise iş değeri daha yüksek işlerin daha önce çıkması, daha verimli olunması, değişikliklere daha hızlı adapte olunması. Bu sebeple kullanılan Scrumn Kanban, Scrumban, XP vb. gibi çerçeve ve metotlar amacımıza ulaştıran birer araçtır.
Araçların amacınızın önüne geçmemesi dileğiyle…