Lean yaklaşım, Lean üretim, Lean yazılım geliştirme gibi ifadelerle sık karşılaşıyorum. Bu yazımda Lean kavramını ele alacağız.
Lean yaklaşımındaki asıl amaç üretilen değerdeki israfı ingilizcesi ile waste’i azaltmaktır. Lean ifadesini Türkçe’mizde “Yalın” olarak da kullanabiliriz.
İsraf (waste) ise sürece değer kazandırmayan herhangi bir şeyi israf olarak düşünebiliriz.
Lean kavramının tarihçesine baktığımızda ise lean üretim ifadesine ve 1950’lerdeki lean üretimin öncüsü Toyota’ya dayandığını görmekteyiz. Toyota Üretim Sistemi(Toyota Production System) olarak da adlandırılmaktadır. 2. Dünya savaşı sonrası Japonya’nın yükselişini sağlayan yaklaşımlardan birisi de olmuştur.
Lean yazılım geliştirme ise Mary ve Tom Poppenieck tarafından yazılan kitap ile Lean yazılım geliştirme prensiplerinden bahsedilmiştir.
Lean bir organizasyona sahip olabilmek için müşteriye değer üretmeyi öncelik olarak ele almış ve bu değeri artırmaya odaklanmış olmalıdır. Değeri artırmak için değer katmayan noktaları elimine edilmesi gerekmektedir.
Bir organizasyondaki israflar neler olabilir.
- Uzun hazırlık aşamaları: Bir ürünü/ hizmeti hayata geçirmek istiyoruz ama normal bir süreden çok daha planlama yapmak, hazırlık süresini uzun tutmak ürünü/hizmeti geliştirmeye geçilememişim sebep olacaktır. Bu hazırlık sürecinde ise birçok israf üretilmektedir.
- Yetersiz çalışma metotları ve süreçler: Ürün veya hizmetin geliştirme için kullanılan metot veya süreçler hem çalışanları hem de uygulamaların israf üretmesine sebep olabilir.
- Eğitim eksikliği: İşi gerçekleştiren insanların eğitim eksikliği daha kısa zamanda yapılabilecek bir işi daha uzun veya yanlış/eksik yapılmasına sebep olabilir.
- Yetersiz bakım: Ürün/hizmet geliştirme kullanılan ürünler veya uygulamaların yeterli bakımının yapılmaması kullandığımız beklentimizden daha uzun sürelerde geliştirme yapılmasına sebep olacaktır.
- Uzun mesafeler: Üretilen ürün veya hizmetin müşteriye uzun sürede ulaştırılması da israfa sebep olabilecektir.
- Liderlik eksikliği: Liderler hem koyduğu vizyon hem de yol gösterici, engelleri ortadan kaldırma özelliği ile üretilen ürünün kalitesi ile doğrudan ilişkilidir. Eksik vizyon çalışanları yanlış yönlendirebileceği gibi yaşanan engelleri geç çözmesi veya çözmemesi çalışanların motivasyonunu olumsuz etkileyecektir.